Startsida
 Ljudprogram
 Styles
 Testcenter - Musik

Midiutrustning - midisupportMidi-information till dragspelare

Om man köper en Stradivariusviolin så går man inte hem och fyller den med en massa material, vilket fullständigt skulle förstöra klangen på fiolen. Detta borde även gälla dragspel. Dragspelet i sig är ett akustiskt musikinstrument som man kanske betalat mellan
20 000:- till 60 000:- för. Om man fyller dragspelet med elektronik och kanske till och med skruvar fast kretskorten på stämstockarna samt applicerar en manöverpanel som täcker hela däcket så har man fullständigt saboterat klangbilden på dragspelet.

Ej heller finns det dragspelstämmare som vill utbilda sig i elektronik för att kunna plocka isär ett dragspel för stämmning. Ovanstående påstående borde väcka intresse hos eventuella el.dragspelskunder att kontrollera hur elektroniken i dragspelet är installerad. Installationen av kontaktsystemet i dragspel är ett mycket komplicerat precisionsarbete som kräver mångårig rutin och erfarenhet av den som monterar. Sådan erfarenhet ligger hos MONTÖREN personligen och inte i hur många år företaget i sig har sysslat med dragspelsmontering. Skillnaden på montering i dragspel kontra andra klaviaturer är mycket stor. Luftväxlingen i dragspelet drar med sig damm och andra föroreningar. Den mekaniska påkänningen i dragspelet är mycket stor. Idag används mycket syntetiska kläder vilket medför att det speciellt vid torr väderlek lätt bildas statisk elektricitet i dragspelet. Detta är SUPERFARLIGT för C-moskretsar installerade i dragspelet, därför borde all elektronik befinna sig utanför dragspelet. Kolla också att spela hårt och snärtigt på både bas och diskant med piano eller vibrafonljud för att höra om kontakterna studsar.